Over de band

De naam Pyrolysis bestaat sinds 2012, toen Laurens en Stan tijdens hun middelbare schooljaren samen met toenmalig gitarist Sven Schipper het idee hadden om een metal band te beginnen. De bandnaam stamt nog uit deze tijd van elektrische gitaren, drumstel, en keyboard. “Pyrolysis” is een scheikundige ontleding door middel van warmte/energie. Hoewel de bandnaam ingewikkeld is en door veel mensen met metal wordt geassocieerd, dekt de bandnaam nog steeds de energieke lading en is daarom gehouden.

Al snel wordt Tim, een vriend van de groep, erbij gevraagd om basgitaar te spelen. Langzaam komt de groep erachter dat ze niet helemaal weggelegd waren voor het maken van metal, en stappen ze over naar het spelen van een folk-punk-metal. De EP Remedies for the Night wordt uitgebracht en de band haalt de finale van De Parel van de Betuwe. In het begin van 2014 komen ze in contact met Rikke die de groep versterkt met haar viool. In de hierop volgende maanden worden de versterkers vaker weggelegd en worden er nummers op akoestische instrumenten ingestudeerd. In de zomer van 2014 bezoekt de band Keltfest, waar ze een paar onaangekondigde sets spelen op het gras.

Dit wordt opgemerkt door de oprichters van Celtcast, een radiostation voor Keltische muziek dat hedendaags een zeer grote invloed heeft in de folk scene. Mede dankzij hun hulp wordt de naam Pyrolysis verspreid onder de folk scene, en zo staan ze het jaar erna niet in het gras maar op het podium bij verschillende folk festivals.
De daarop volgende tijd speelt Pyrolysis afwisselend elektrisch en akoestisch en wordt het eerste full-length album On Mountains High I Stand uitgebracht. Men merkt al snel dat het bijhouden en wisselen tussen de groot verschillende elektrische en akoestische set de kwaliteit van de muziek niet ten goede komt. Medio 2015 besluit Pyrolysis alleen akoestisch verder te gaan in vierkoppige samenstelling. De kwaliteit van de nummers en optredens neemt razendsnel toe en zomer 2016 staat Pyrolysis op de planken tijdens Castlefest, het grootste Nederlandse fantasy-folk festival.

In februari 2017 tekent Pyrolysis bij manager Kathy Keller, My Music Matters Management Triad, en via haar bij het nieuwe folk label Friendly Folk Records (FFR), toenmalig een dochter label van Indieplant, voor het uitbrengen van hun tweede, volledig akoestische, album Edges of the Day. Eind 2017 verlaat Pyrolysis FFR en vervolgt zelfstandig zijn pad.

Tijdens het enorm drukke festival seizoen in 2018, wordt de band hier en daar versterkt door bassist Joshua Kuijpers. Dit was een enorm succes, en Joshua voegde zich bij de vaste bezetting. Een kleine hiatus wordt ingelast voor het schrijven van het derde album, dat in de winter van 2018-2019 is opgenomen bij Fieke van den Hurk (Dearworld Studios). De zomer van 2019 tourt Pyrolysis door heel Nederland en delen van Duitsland om hun nieuwe album te verkondigen.

Nu hun geluid en visie duidelijk is, rust Pyrolysis geen minuut. In 2020 maakt de band gebruik van de pijnlijke afwezigheid van festivals om een nieuwe EP op te nemen en te releasen, genaamd “Alostsle”. In 2022 werd dit opgevolgd met de EP “The Whaler’s Lantern”, waarop nog meer nieuwe songs te horen werden.

De zomer na het uitbrengen van hun nieuwste EP in 2022 zaten ze ook zeker niet stil; de band tourde door Europa en trad op in landen als België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Slovenië, en Italië. Ze zijn recentelijk in zee gegaan met Redbird Bookings, om voor nog meer mensen op nog meer verschillende plekken te spelen!